Alimentația terapeutică reprezintă unul din factorii de bază în complexul de proceduri terapeutice în cazul unor boli ale copiilor. Alimentația terapeutică, organizată într-un mod corect duce la curs favorabil a bolii, crește funcția de protecție a organismului, se activează procesele anabolice, ceea ce duce în final la însănătoșire.
În corelație cu concepția contemporană ce ține de alimentația echilibrată, un factor determinant pentru asigurarea creșterii și dezvoltării organismului uman îl reprezintă furnizarea organismului cu cantitatea necesară de energie, proteine, diferiți compuși nutritivi cu respectarea corelației optime între ei.
Substanțele minerale trebuie să constituie în mod obligatoriu parte componentă a alimentației copiilor.
Organismul copilului este destul de sensibil asupra insuficienței vitaminelor, ce poate duce la oboseală rapidă, nervozitate, pierderea poftei de mîncare. În legătură cu creșterea intensivă și accelerarea procesului de schimb de substanțe, necesitatea în vitamine pentru organismul copilului este destul de înaltă.
Glucidele trebuie să constituie o parte preponderentă din rația copilului și cu 4-5 ori să fie consumați mai mulți în comparașie cu cantitatea grăsimilor și proteinelor.
În legătură cu specificul fiziologic al organismului sugarilor, sunt create unele cerințe ce țin de calitatea grăsimilor. Din cauza dezvoltării insuficiente a ficatului și a sistemelor enzimatice din organism, se micșorează și eliminarea enzimei lipaza și a acizilir ce participă în procesul digestiv.
Cu vîrsta crește și necesitatea în cantitatea totală de proteină consumată, grăsimi și glucide, dar prin recalcul la 1 kg masei corporale – această necesitate permanent se află în descreștere.
Laptele conține în compoziția lui toți componenții nutritivi necesari – proteine, grăsimi, glucide, substanțe minerale, vitamine, substanțe biologic active, care se află în produs în corelație reușită