Organismul copilului este destul de sensibil asupra insuficienței vitaminelor, ce poate duce la oboseală rapidă, nervozitate, pierderea poftei de mîncare. În legătură cu creșterea intensivă și accelerarea procesului de schimb de substanțe, necesitatea în vitamine pentru organismul copilului este destul de înaltă.

Vitaminele sunt necesare pentru formarea fermenților, hormonilorși a altor substanțe active, pentru accelerarea unui șir de reacșii biochimice, care au loc în organism și pentru asigurarea schimbului de substanțe. Ei participă la normalizarea procesul schimbului de substanțe, sunt necesari pentru transformarea energiei, deoarece posedă proprietăți catalitice, joacă rolul cofermenților. Fermenții în cel mai bun mod reglează procesul de creștere și dezvoltare a copiilor.

Sursa de bază de vitamite o servesc produsele alimentare. În cazul furnizării insuficiente a vitaminelor în organismul copilului pot apărea diferite dereglări, poate să se dezvolte avitaminoza.

În alimentația copilului este necesară prezența vitaminelor А, D și E. Vitamina А participă în procesul de creștere, asigură starea normală a mucoaselor și pielei.  Fincția vitaminei D o reprezintă reglarea procesului de schimb de calciu și fosfor, accelerarea asimilării lor în stomac, și formarea compușilor necesari ce participă la formarea țesutului osos.   Insuficiența vitaminei D în organismul copilului duce la formarea și dezvoltarea rahitismului. Vitamina E stimulează funcționarea sistemului endocrine, activează procesul de formare a celulelor noi, îmbunătățește asimilarea vitaminelor liposolubile și diminuează oxidarea lor, previne oxidarea acizilor grași nesaturați.  O importanță destul de vastă în alimentație aparține și vitaminelor hidrosolubile. Vitamina C  participă în reacții de oxido-reducere, influențează schimbul proteinelor, glucidelor, colesterolului și a substanțelor minerale. Funcția de bază a vitaminei K  o are normalizareaprocesului de coagulare a sîngelui. Vitamina H joacă un rol important în organismul copilului, deoarece catalizează sinteza acizilor grași. Vitamina PP intră în componența  grupărilor coenzimatice, care participă în reacții de oxido-reducere și în schimbul proteic. Acidul folic particicpă în sinteza aminoacizilor, în schimbul acizilor nucleici, are proprietăți antianemice. Vitamina В1 influențează creșterea, normalizează digestia, participă in schimbul proteinelor și a altor compuși azotați.Vitamina В2 participă la procese de creștere, intră în componența multor enzime, participă în procese de oxido-reducere, la fel este necesar pentru petrecerea corectă a reacțiilor de schimb de proteine. Vitamina В6 activează schimbul proteic, joacă un rol important în procese de sinteză ți degradare a diferitor aminoacizi, duce la sintetizarea și asimilarea acizilor grați nesaturați. Rolul biologic al vitaminei В 12 сonstă în reglarea organelor d creare a sîngelui, asigură sinteza minioninei și a altor aminoacizi, ce participă în schimbul proteic, a grăsimilor ți a colesterolului.

PRODUSELE NOASTRE LE PUTEȚI GĂSI ÎN REȚEAUA MAGAZINELOR:

NOI ACCEPTĂM

Back to Top