Alimentația terapeutică reprezintă unul din factorii de bază în complexul de proceduri terapeutice în cazul unor boli ale copiilor. Alimentația terapeutică, organizată într-un mod corect duce la curs favorabil a bolii, crește funcția de protecție a organismului, se activează procesele anabolice, ceea ce duce în final la însănătoșire.

Laptele și produsele lactate reprezintă produse de bază în alimentația terapeutică a copiilor.

În primul rînd așa comportament față de produse lactate poate fi explicat prin aceea că aceste produse conțin toate componentele necesare pentru viță, pentru creșterea și dezvoltarea organismului copilului. Proteinele laptelui și a produselor lctate prin asimilarea lor în măsura de 98%, conțin toți aminoacizii esențiali necesari.

Grăsimea laptelui, reprezentată prin mai mult de 30 de feluri de acizi grași saturați și nesaturați, prin complexul elementelor necesari (fosfolipide, lecitina, vitamina A ș. a.), poate fi ușor asimilată de către organismul copilului, asigurînd valoarea nutrițională și nutritivă înaltă a produselor lactate.

O valoare importantă în alimentația copiilor bolnavi și slăbiți o joacă prezența în aceste produse a vitaminelor, microelementelor, sărurilor minerale (Ca, P, K, Na, Mg), care au legătura strînsă cu proteina, de aceea în continuare sunt mai bine asimilați de către organism. Prezența sărurilor de calciu, fosfor și mangan influențează benefic asupra sistemului nervos, asupra menținerii nivelului salin, asupra schimbului substanțelor. 

O valoare importantă în alimentația terapeutică a copiilor o au produsele lactate fermentate, la prepararea cărora se utilizează ștamuri de microorganisme special alese, cu proprietăți antibiotice.

În procesul de preparare a produselor lactate fermentate sub acțiunea enzimelor bacteriilor acidolactice au loc unele schimbări esențiale în compoziția laptelui cu formarea mai multor componente: a acidului lactic, a enzimelor, a compușilor bactericide, aminoacizilor liberi, vitaminelor și a multor altor ingrediente, care sporesc valoarea biologică a produsului, îl fac mult mai ușor asimilabil și admit utilizarea lui în scopuri terapeutice.

Proprietățile terapeutice ale produselor lactate acide în marea parte sunt dependente de calitatea și cantitatea substanțelor antibiotice, care se formează în produs în urma preparării acestuia și în marea parte sunt determinate de proprietățile de gen și de activitatea maielelor utilizate.

Produsele acidolactice, fermentate pe baza de bacterii acidofile, preiau proprietăți antibiotice, care se adaptează specificităților digestive și schimbului de substanțe a copiilor. Acest tip de microorganisme are un rol benefic asupra bioenozei intestinale, duce la normalizarea microflorei, sporește reactivitatea imunologică a copilului.

În alimentația terapeutică des se utilizează ”Biolact-ul”, care este fabricat cu bacteriile speciei Lbm. acidophilum. Acest produs este efectiv pentru profilaxia și tratamentul rahitismului, în cazul dereglării funcțiilor secretorii ale intestinului. La fel produsul poate fi utilizat în cazul tratamentului în complex în cazul bolilor și infecțiilor gastro-intestinale acute, pneumonii ș. a.

Unul din cele mai vestite produse în dietologie este chefirul. El reprezintă un produs dietetic, pentru prepararea căruia se utilizează maia, care combină mai multe tipuri și specii de microorganisme simbiotice. Microflora maiele de ciuperci, care se utilizează la prepararea chefirului, are funcții distructive pentru pentru bacterii patogene.  Chefirul are proprietăți terapeutice în cazul bolilor gastro-intestinale, normalizează funcționarea intestinului, crește pofta de mîncare, îmbunătățește starea de sănătate a bolnavului.

Valoarea terapeutică și nutritivă a brînzei proaspete de vaci este destul de importantă. Proteina lactată a brînzei proaspete de vaci conșine aminoacizii, care sunt necesari pentru copii în cazul bolilor renichilor, ficatului, inimii ș. a. Conținutul în brînza proaspătă de vaci a cantității mari de săruri de calciu influențează benefic în cazul tratamentului  bolilor sîngelui, inimii, rinichilor, căilor urinare, prin faptul că calciul stimulează eliminarea urinei.

PRODUSELE NOASTRE LE PUTEȚI GĂSI ÎN REȚEAUA MAGAZINELOR:

NOI ACCEPTĂM

Back to Top