În legătură cu specificul fiziologic al organismului sugarilor, sunt create unele cerințe ce țin de calitatea grăsimilor. Din cauza dezvoltării insuficiente a ficatului și a sistemelor enzimatice din organism, se micșorează și eliminarea enzimei lipaza și a acizilir ce participă în procesul digestiv.
Grăsimile în forma unor bule mici de grăsime cu dimensiunea mai puțin de 0,5 mkmsunt asimilate de către organismul copilului fără degradarea lipolitică a acestora, deoarece pot pătrunde prin pereții stomacului. Din acest motiv pentru asimilarea completă a grăsimilor este necesar ca ele să pătrundă în organismul copilului în stare dispergată și emulsionată.
O valoare destul de importantă se atribuie și acizilor grași esențiali (linoleic, linolenic și arahidonic). Acizii grași esențiali constituie componenți de structură a membranelor celulelor ți mitocondriilor. Ei reglează procese de oxido-reducereși asigură procesul de reacții imunologice. Acizii grași esențiali stimulează creșterea și rezistența organismului față de factorii negativi din mediul înconjurător. În cazul alimentației copilului cu lapte matern, necesitatea copilului în grăsimi și acizi grași esențiali complet se acoperă. Iar în cazul alimentației artificiale nu este posibil de asigurat organismul copilului cu cantitatea necesară de acizi grași esențiali.
Cu creșterea copilului crește și necesitatea în consumul grăsimilor, mai ales cei de origine vegetală. Introducerea în rație a uleiului de floarea soarelui, se asigură necesitatea organismului în acizi grași polinesaturați (inclusiv cel linoleic și arahidonic). Corelația optimă între între acizi nesaturați și cei saturați trebuie să fie 2,4:1.
Cantitatea grăsimilor consumate trebuie coreglată cu cantitatea proteinelo, cantitatea proteinelor si grăsimilor pentru sugari trebuie să se afle în corelația 1:2, pentru copii ve vîrstă mică și școlari 1:1.
Grăsimile se utilizează de către organismul copilului în calitate de sursă de energie și material plastic. Cu grăsimi se asigură pătrunderea în organismul copilului a vitaminelor necesare (А, D, E), a fosfatidelor, acizilor grași polinesaturați și a altor substanțe. La copii, care nu primesc cantitatea necesară de grăsimi, des se observă rezistența slabă fașă de factorii negativi din mediu, încetenirea creșterii și alte reacții adverse. Necesitatea preșcolarilor și școlarilor în grăsimi de origine animală poate fi asigurată prin consumul produselor lactate – lapte, smîntînă dulce, unt.